Kwikfeet Voetverzorging
Uw voeten schreeuwen om aandacht. Hoort u dat?
U bent bezoeker:
Schimmeldiagnostiek

In 2011 is de Schimmeldiagnostiek voor voetverzorgers gaan samenwerken met het Universitair Medisch Centrum van de Universiteit Nijmegen (UMC St. Radboud). Het laboratorium van de afdeling Medische Microbiologie heeft internationaal erkende expertise en landelijke referentietaken op het gebied van medische schimmels. Het laboratorium verricht wetenschappelijk onderzoek naar het bestaan en de verspreiding van schimmels in Nederland.
Het doel van de samenwerking tussen Supplement en het UMC St. Radboud is enerzijds het ondersteunen van onderzoek en het vergroten van wetenschappelijke kennis. Aan de andere kant biedt de samenwerking meer mogelijkheden voor ons als voetverzorgers.

De samenwerking biedt voetverzorgers:
Toegang tot een wetenschappelijk laboratorium voor schimmeldiagnostiek dat het beste biedt op het gebied van schimmelkunde; Wij kunnen een stukje huid of nagel insturen om het op de aanwezigheid van schimmels te laten onderzoeken
Samenwerking met de huisarts om een zorgtraject goed vast te leggen en terugkoppeling van informatie naar de huisarts te waarborgen.

Huisarts:
Schimmelinfecties aan de nagel en de voet zijn de vierde meest voorkomende klacht bij de huisarts. Daar hoort de diagnostiek en de behandeling normaal gesproken ook thuis. Voor de huisarts zijn er bij nagelschimmels weinig mogelijkheden. Het is of niets doen, of het inzetten van orale antimycotica.  Dat laatste wordt door de Nederlandse huisarts veelal niet gedaan. De huisarts volgt daarmee beleid om restrictief om te gaan met orale antimycotica. Een andere reden kan zijn dat de patiënt de orale antimycotica om medische redenen niet kan nemen. De huisarts kan de patiënt wel verwijzen naar de apotheek/drogist voor een product met een locale applicatie. De huisarts heeft dan echter geen overzicht wat de patiënt hiermee doet.

Procedure:
Voor de diagnostiek hebben wij een stukje van uw nagel of huid nodig. op het aanvraag formulier moet worden aangekruist of de huisarts akkoord gaat met de aanvraag. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat uw zorgverzekering de kosten van het onderzoek betaalt. Een mondeling akkoord is voldoende.
Het onderzoek duur ongeveer 7 werkdagen en zodra wij deze per email ontvangen krijgt u de uitslag ook. Als u daar toestemming voor heeft gegeven zullen wij de uitslag ook naar uw huisarts sturen.

Kosten: Zie onze prijslijst voor de kosten van het afnemen en opsturen van de schimmeldiagnostiek. De onderzoekskosten van het UMC st. Radboud zijn € 35,- dit wordt door uw verzekering vergoed maar valt wel onder het eigen risico.

Meer weten over schimmel? klik op onderstaand plaatje.